Nowe tajemnice wody
Zrobiliśmy ogromny krok naprzód. Zrozumieliśmy, że o wodzie nie wiemy prawie nic. To ogromny krok, bo jeśli czegoś nie wiemy zaraz chcemy się dowiedzieć - prof. dr Vladimir Voeikov Uniwersytet Moskiewski.
Czym woda może nas jeszcze zaskoczyć?
Naukowcy od lat usiłują rozwikłać tajemnicę niezwykłych właściwości fizycznych i chemicznych wody. Jest ona jedyną substancją na Ziemi, której objętość zwiększa się przy ujemnej temperaturze, a zmniejsza przy dodatniej. Wszystkie inne substancje reagują odwrotnie. Jako jedyna występuje w trzech stanach skupienia (ciecz, gaz i ciało stałe). W roztworach wodnych ma także największe napięcie powierzchniowe, jest też najsilniejszym rozpuszczalnikiem jaki istnieje. Słowem każda jej właściwość jest unikalna.
Naukowcy z różnych stron świata wciąż próbują dowiedzieć się w jaki sposób woda pnie się do góry w kapilarach wysokich drzew zwiększając swoje ciśnienie do kilkudziesięciu atmosfer. Dlaczego wykazuje właściwości innego związku chemicznego, chociaż jej skład nie ulega zmianie? Nie musi mieć przy tym bezpośredniego kontaktu z tą substancją, wystarczy, że znajduje się ona w jej otoczeniu.
Przeprowadzonych zostało wiele eksperymentów – sprawdzano jak wpływa na wodę pole elektryczne, magnetyczne, różne obiekty, a także ludzka obecność i emocje. Ku zaskoczeniu naukowców okazało się, że ludzkie pozytywne i negatywne emocje działają najsilniej. Znanym na całym świecie badaczem tego zjawiska jest dr Emoto Masaru. Rewelacje z wyników jego badań (TUTAJ) szokują nas tym, jak nasze myśli i emocje wywierają wpływ na strukturę wody, dając widoczne pod mikroskopem różne formy kryształów stosownie do ładunku emocjonalnego.
Wodę w postaci jednej cząsteczki tworzą, z zachowaniem reguł złotego podziału, dwa atomy wodoru i jeden atom tlenu. Pojedyncza cząsteczka wody ma zaledwie 1 nm. (nanometr) średnicy – stąd wywodzi się nazwa NANOwoda. Cząsteczki wielu molekuł wody tworzą tzw. strukturę wody.
Badania pozwoliły stwierdzić, że NANOwoda ma szczególne właściwości. Jest ona doskonałym rozpuszczalnikiem dla aktywnych związków, dzięki niezwykle małym rozmiarom jest wyjątkowym nośnikiem substancji odżywczych w głąb komórek ludzkich, zwierzęcych i roślinnych, dzięki czemu jest już stosowana w medycynie, kosmetyce i rolnictwie.
Zatem struktura wody jest bardziej istotna niż jej skład chemiczny. Daje informację jak cząsteczki wody łączą się ze sobą w tzw. klastry. Klastry te działają jak komórki pamięci w których zapisana jest informacja niczym na twardym dysku komputera. Każda informacja np. o stanie zdrowia, przekazywanych emocjach, polach elektromagnetycznych itp. zawarta jest w sposobie ułożenia klastrów.
Dzięki wykorzystaniu najnowszych technologii duże skupiska cząsteczek wody można już rozbić na niewielkie, uporządkowane grupy czyli klastry.
Proces ten odbywa się podczas działania na wodę plazmą o niskiej częstotliwości i niskiej temperaturze i o odpowiednio dobranych parametrach. Woda podczas tego procesu wykazuje lekką poświatę. Efektem takiego naświetlania jest uzyskanie tzw. deklastryzacji czyli zerwania rozległych wiązań wodorowych łączących duże grupy klastrów. W ten sposób otrzymuje się wodę, w której pozostają jedynie mniejszych rozmiarów układy (klastry).
To, na pozór niewinne działanie, zmienia całkowicie właściwości fizyczne wody. Uzyskana w ten sposób woda nie zamarza w temperaturze 00C stopni lecz dopiero w -600C, nie wrze przy +1000C lecz w temp. +1600C przechodząc w parę, można w niej rozpuścić olej i wiele substancji, które znakomicie się wchłaniają.
Choć brzmi to trochę niewiarygodnie, wykonywane badania przez Nantes (firma w Bolesławcu produkująca nanowodę) wspólnie z polskimi uczelniami, potwierdzają niezwykłe właściwości nanowody.
Przyspiesza ona wegetację roślin, zwiększa odporność na wszelkie bakterie i wirusy, zwiększa plony zbóż, owoców i warzyw. Podlewana nią trawa szybciej rośnie, moczone w niej ziarna kukurydzy prawie wszystkie dają plon. W ludzkim organizmie pełni rolę odkurzacza, który usuwa napotkane na swojej drodze chore i ułomne komórki, zatrzymuje podział komórek nowotworowych i pozwala głębiej wnikać przez skórę cennym substancjom w niej rozpuszczonym. Badania przedkliniczne, badania na liniach komórkowych, pokazały, że nanowoda ma olbrzymi wpływ nie tylko na komórki nowotworowe, ale i na cały ustrój homeopatyczny człowieka .
Kluby piłkarskie stosują ją, gdy muszą uzyskać szybki wzrost murawy. Hodowcy do wzmocnienia swoich zwierząt, u których poprawia ona wchłanianie substancji odżywczych. Rolnicy do poprawy jakości i wydajności plonów. Część Polaków może ją znać, dzięki seriom kosmetyków Nantes, tworzonych właśnie na bazie nanowody. Ilość już wytwarzanych kosmetyków na bazie nanowody wzrasta z każdym miesiącem. Niestety mimo badań potwierdzających korzystne dla organizmu ludzkiego właściwości nanowody, nie możemy jej kupić w sklepach jako lekarstwa lub produktu spożywczego, gdyż zgodnie z procedurami firm farmaceutycznych droga do sprzedaży leku z wiadomych względów jest bardzo kosztowna i długoterminowa.
Bolesławca idąc naprzeciw klientom, chcąc się podzielić ze społeczeństwem tak rewelacyjnym wynalazkiem, nie mogąc dać gotowego produktu sprzedaje urządzenia, które taką wodę produkują.
Dzięki wieloletnim badaniom w firmach Nantes i Stomadent udało nam się zminiaturyzować urządzenia do wytwarzania nanowody na tyle, że obecnie każda zainteresowana firma czy instytucja, każde gospodarstwo rolne, może wytwarzać ją u siebie. Zminiaturyzowane reaktory niskotemperaturowej plazmy deklastrujące zwykłą wodę umieszczane są w specjalnych szafach lub kontenerach i instalowane u klienta. Koszt urządzenia zależy od oczekiwanej przez klienta wydajności w modyfikowaniu wody. Przy wydajności rzędu 20 metrów sześciennych przetwarzanej wody na dobę urządzenie kosztuje ponad 100 000 zł. Ale firma zapewnia, że jest w stanie przygotować i takie o wydajności do 500 metrów sześciennych na dobę.
Jeszcze o wodzie w szerokim aspekcie zastosowania, właściwości i nowych informacji w świetle nowych badań.
Bardzo ważne dla profilaktyki prozdrowotnej.