Ty też możesz wyzdrowieć
Witarianizm, najbardziej restrykcyjna odmiana wegetarianizmu. Sposób odżywiania w tej diecie oparty na jedzeniu surowych (nie gotowanych i nie przetworzonych),świeżych warzyw i owoców dopuszcza jedynie obróbkę w temperaturze do 40-45o C,która nie niszczy naturalnych enzymów,białek,witamin i mikroelementów
PIERWSZE PRAWO NATURY - WYWIAD Z DAVIDEM WOLFE
Droga do zdrowia
Bob – pytanie -1
Kto to jest ten David Wolfe?
Ile masz lat? Jaką edukację masz za sobą oraz co robisz na codzień?
Odp: Jestem współautorem kontrowersyjnej książki ‘Nature's First Law: The Raw-Food Diet’ (Pierwsze Prawo Natury: Dieta Surowej Żywności). Nagrałem również serię kaset (audio) zatytułowanych ‘The Systemless System of Success’ (Bezsystemowy System do Sukcesu). Obecnie [rok 1996] odbywam 27 podróż dookoła Słońca! [mam 27 lat]. Ukończyłem studia wyższe, dwa fakultety t.j. Mechanical and Environmental Engineering oraz Political Science. Studiowałem na kilku uczelniach włącznie z Uniwersytetem w Oxfordzie. Zakończyłem edukację z nauk prawniczych na Uniwersytecie w San Diego. Jestem współautorem organizacji witariańskiej t.j ‘Pierwsze Prawo Natury’ w San Diego, która organizuje zjazdy oraz zajmuje się dystrybucją pokaźnej ilości tytułów książek, kaset wideo, kaset audio itp. o tematyce witariańskiej na cały świat. Jestem jednym z założycieli tej organizacji, co miało miejsce 3 lata temu [t.j. w 1993] wraz z Stephen’em Arlinem i R.C. Dini. Naszym celem jest pokazać szerokiemu ogółowi [wszystko co najlepsze] w diecie surowej żywności. Obecnie [1996] jesteśmy zaangażowani w kampanię zakrojoną na szeroką skalę w środkach masowego przekazu, aby nasze witariańskie przesłanie ujrzał cały świat. Jesteśmy do osiągnięcia pod numerem telefonu (USA) 1-800-205-2350. Prowadzimy seminaria w całym kraju, a naszym celem jest promocja zagadnienia: Dieta Surowej Żywności w historii ludzkości [i świata].
Bob – pytanie 2
Czy twoja dieta jest w 100% surowa?
Odp: Mija właśnie 3 lata od kiedy moja dieta zaczęła się składać w 100% z surowych pokarmów roślinnych. Jest w tej 100% surowej diecie coś magicznego, coś czego nie można w pełni opisać. Wszystko zaczyna działać coraz lepiej, moje życie poprawiło się pod każdym względem, niezależnie z której strony by na to nie spojrzeć. Surowizna to wręcz ZABAWA! Termicznie zniszczone pożywienie jest martwe, bez życia, na dodatek czasochłonne w przygotowaniu i nudne. Żadne ilości termicznie zniszczonej żywności nigdy nie będą ‘delikatnie’ na nas oddziaływały. Nietzsche (filozof – filozofia woli) kiedyś stwierdził: ‘Bóg jest śmiertelny’. A my stwierdzamy, że ‘termiczne zniszczna żywność jest trucizną!’
Bob – pytanie 3
Co cię zainspirowało, aby zostać surojadem?
Odp: 100% dieta surowej żywności to największa tajemnica dzisiejszych czasów. To co jemy glęboko i radykalnie wpływa na nasz sposób myślenia, sposób odczuwania i nasze zachowanie. Ten sposób odżywiania wpływa również radykalnie na całokształt procesów życiowych na planecie Ziemi. 90% tego co nasza Ziemia wytwarza jest spalane w ogniu naszych kuchni. Ann Wigmore stwierdziła na podstawie badań, że średnio aż 83% wartości odżywczych zawartych w żywności jest niszczona w czasie obróbki termicznej. To oznacza, że 83% naszego czasu, naszych wysiłków oraz naszych zasobów użytych na wytworzenie tego rodzaju zniszczonej żywności jest również zmarnowana podczas tej całej termicznej obróbki. To podejście ma negatywny wpływ na wszystko co nas otacza! Negatywnie odziaływuje na całe rolnictwo, całą politykę, wszystkie biznesy i to na całym świecie! Właśnie ten globalny wpływ na ludzkość jest ściśle powiązany ze sposobem naszego odżywiania i stał się dla mnie bodźcem aby przekazać to witariańskie przesłania innym, przesłanie odmłodzenia fizycznego, wręcz odmłodzenia planetarnego całego świata. 100% roślinna dieta surowej żywności jest właśnie tym największym odkryciem w historii świata. Jest najwłaściwszą ścieżką umożliwiającą całej ludzkości wyjście z tego całego chaosu i wejście na drogę świetlanej (zdrowej) przyszłości.
Osobiście zawsze byłem świadomy zdrowego podejścia do życia, sam jestem synem lekarzy. Widziałem wielu chorych ludzi (pacjentów) w moim życiu (już od dziecka) i naturalnym się u mnie stało, aby jak najbardziej uniknąć tej niezdrowej ścieżki. Tak więc przestałem zażywać jakiekolwiek lekarstwa począwszy od wieku 10 lat i to wbrew woli obojga rodziców; przestałem spożywać produkty mleczne w wieku 19 lat. Następnie stopniowo zacząłem odchodzić od mięsistych potraw pochodzących z zabitych zwierząt, przez pewien czas byłem weganem aż do momentu kiedy natknąłem się z ideą surowej żywności czytając opracowanie na ten temtat t.j. ‘Nutritional Diseases’ (Choroby o podłożu dietetycznym) autorstwa Bircher-Bennera, tę książkę znalazłem w bibliteczce rodzinnej w moim domu. Po jej przeczytaniu stałem się nazajutrz witarianinem.
Bob – pytanie 4
Jakie są twoje obecne gabaryty (wzrost, waga)? Jakie zmiany zaobserwowałeś t.j. subiektywne i obiektywne, powiedz coś za i przeciw odkąd stałeś się witarianinem? Czy możesz przytoczyć pewne dane odnośnie wskaźników biomedycznych np. puls, temperatura ciała, pojemność płuc, dane z analizy krwi przed i po przejściu na dietę surowej żywności?
Odp: Mam 183 cm wzrostu (6 stóp), ważę 70 kg (155 funtów). Zmiany jakie zauważyłem podczas przechodzenia na dietę surowej żywności były wyrażając się prostymi słowami, bardzo intrygujące. To co mogę powiedzieć o odczuciach po przejściu na 100% roślinną dietę surowej żywności to, że uwolnione zostało moje naturalne ego t.j. mentalne, emocjonalne, duchowe i przede wszystkich cielesne. Przestałem już wyglądać tak jak to było poprzednio. Teraz doskonale rozumiem w jaki sposób termiczna obróbka żywności niszczy naturalne piękno i zaćmiewa ten prawdziwy obraz naszej egzystencji. Z osobistego doświadczenia to nie mogę powiedzieć o żadnych minusach w tym witariańskim podejściu. Co do wskaźników biomedycznych: zawsze miałem niskie ciśnienie krwi, to się nie zmieniło po przejściu na dietę surowej żywności. Temperatura mojego ciała jest niższa o ok. 1oC (1.8oF) niż poprzednio. Pojemność moich płuc znacząco powiększyła się. Teraz w pełni zgadzam się z Joe Alexander autorem książki ‘Blatant Raw-Foodist Propaganda’, w której stwierdził, że płuca i organy trawiące pracują razem w pewnego rodzaju tandemie. Kiedy obciążymy jeden z nich ten drugi też nie jest w stanie w pełni funkcjonować. Wykonuję codziennie ćwiczenie t.j. 30 głębokich oddechów i to już od 6 lat, odkryłem pewnego dnia, że po przejściu na 100% dietę surowej żywności po kilku latach człowiek zaczyna oddychać bardziej przeponą; osobiście kiedyś miałem ciężkie przejście związane z oddychaniem klatką piersiową, ten problem pewnego dnia zniknął. Kilka miesięcy temu udałem się na (telewizyjne) badanie krwi, aby zobaczyć ją pod mikroskopem podłączonym do kamery telewizyjnej, ale niestety osoba (w studio) nie potrafiła pobrać krwi z mojego palca.